Wil je meer werkplezier in je team?
juli 6, 2017

Sta jij open voor een compliment?

Zie jij een compliment als een cadeautje of wil je er zo snel mogelijk vanaf?

Op 1 maart is het nationale complimenten dag. ‘Kom maar op met die complimenten’ denk je misschien. Of denk je eerder ‘Wat een onzin, als ik een compliment krijgt op die dag, is het niets waard’.

Hoe je tegen complimenten aankijkt, heeft te maken met je overtuigingen. Zie jij een compliment als een cadeautje; verpakt met een mooie strik en met glanspapier? Dan vind je het heerlijk om een compliment te krijgen.

Maar in veel teams waar ik kom, hoor ik regelmatig opmerkingen als: “Hou nou maar op met de loftrompet afsteken”, “Een compliment moet wel echt zijn”, “Je doet toch gewoon je werk”. Dit geeft aan dat niet iedereen dol op complimenten is en er zelfs moeite mee heeft.

‘Is dat erg’, vraag je je misschien af. Volgens Eric Berne, de grondlegger van de Transactionele Analyse, is erkenning één van de drie basisbehoeftes die mensen motiveren in hun gedrag. Wetenschappelijk onderzoek door o.a. René Spitz en Edward Tronick (check still face experiment: YouTube) bevestigen deze veronderstelling. Als jij je niet gezien of gewaardeerd voelt in je team, heeft dat een negatieve invloed op je motivatie voor je werk. Zonder waardering raken we gefrustreerd, gaan we onbewust tegenwerken, haken we af en wordt het ieder voor zich in het team. Of je waardering kunt accepteren, hangt af van je overtuigingen over jezelf en waardering.

Zelf ben ik opgegroeid in Twente. En in die regio zijn ze in het algemeen niet zo scheutig met complimenten, vaak vanuit het motto ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’ of ‘Pas maar op anders ga je nog naast je schoenen lopen’. Wanneer ik een compliment kreeg, voelde ik me zeer ongemakkelijk. Bang dat ik arrogant of gek over zou komen als ik het ermee eens was.

Inmiddels kan ik complimenten goed binnenlaten, omdat ik heb ontdekt wat waardering en erkenning doet. Het draagt bij aan je zelfbeeld en zelfkennis van wie je bent, wat je kwaliteiten zijn en hoe je dit goed kan benutten. Maar als je niet gewend bent om complimenten te krijgen, voelt het ongemakkelijk. En als het compliment niet bij je zelfbeeld en je referentiekader past, verdraai je het zodat het wel past. Dat komt door de onderliggende overtuiging wat een filter werkt voor je waarnemingen.

Stel jij vindt dat je chaotisch bent en je collega complimenteert je met het gestructureerde verslag dat jij hebt gemaakt. Dan kun je het compliment verdraaien door te denken ‘dat zegt ze alleen maar om aardig te doen’, of door te zeggen: “Nee joh, jouw verslag is pas gestructureerd, ik wou dat ik dat zo gemakkelijk kon”. Deze verdraaiing zorgt er onbewust voor dat je overtuigingen over jezelf hetzelfde blijven. Maar hierdoor vermijd je misschien ook bepaalde taken en beperk je jezelf in je professionele ontwikkeling.

Wat kun je doen om hier verandering in te brengen?

1. Onderzoek je reacties en je filter
De eerste stap om je bewust te worden van je overtuigingen. Wat denk, voel en zeg je als je een compliment krijgt? Onderzoek deze gedachtes en gevoelens eens. Klopt bijvoorbeeld de gedachte dat je een compliment verdient als je ergens in uitblinkt of iets perfect hebt gedaan? Wat is het gevolg van deze gedachte? Omdat je waarschijnlijk vanuit je filter deze vragen beantwoordt, raad ik je aan dit met vrienden of collega’s te bespreken. De kans is dan groot dat je andere invalshoeken krijgt om je overtuigingen te onderzoeken.

2. Vraag door naar het compliment wat je krijgt
Je kan doorvragen naar het compliment wat de ander je geeft. Misschien vind je collega je verslag gestructureerd doordat je nu meer opsommingslijstjes hebt gebruikt, waardoor je het compliment beter begrijpt en kan binnen laten. Het compliment wordt dan misschien niet bij voorbaat door je filter om zeep geholpen.

Veel succes met het onderzoek! Ik ben benieuwd wat dit je oplevert.

Monika Cox

Zou jij met je team complimentjes meer willen zien en ervaren als cadeautjes en zo bijdragen aan een positieve werksfeer? In mijn volgende blog geef ik tips voor teams die zelf hiermee aan de slag willen. Kun je niet wachten? Check dan de workshop Waardering.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *